Carrière maken is geen vanzelfsprekendheid. Talent en ambitie, maar ook discipline is van groot belang. Zelfkennis en de bereidheid om te ontwikkelen en groeien is elementair. Hotello JOBS geeft je graag de basistips, zodat je meer bewust gaat solliciteren en de kans op het vinden van de juiste nieuwe baan groter wordt.

Sollicitatie tip 1: Wie ben je en waar wil je heen?

Zonder zelfkennis is solliciteren bijna een onmogelijke opgave, althans je zult in dat geval niet de baan vinden die naadloos aansluit op jouw situatie: jouw wensen, jouw ervaring en jouw opleiding. Durf eerlijk te zijn tegen jezelf over waar je staat en waar je naar toe wilt. Sta open voor feedback van anderen. Schakel professionals in om je te helpen bij zelfanalyse, bij ontwikkeling en bij groei.

Sollicitatie tip 2: Een goed Curriculum Vitae

Een goed, gedetailleerd Curriculum Vitae is een vertaling naar derden van de uitkomsten van de eerste tip. Zorg voor een volledig document, wees kort maar krachtig. Uitgebreide beschrijving van verantwoordelijkheden en behaalde successen is noodzakelijk. Overbodig te stellen dat alle verstrekte informatie juist en volledig dient te zijn. Check de pagina Curriculum Vitae voor een voorbeeld CV.

Sollicitatie tip 3: Voorbereiding Sollicitatiegesprek

Als je bent uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek, verdiep je je verder in de onderneming van de potentiele nieuwe werkgever. Waar staat dit bedrijf op dit moment? Wat is de visie, missie en strategie? Wat zijn de merkwaarden? Leer het bedrijf vantevoren goed, weet ook bij wie je op gesprek gaat. Check de website(s) en social media platforms zoals LinkedIn, Twitter en Facebook. Abonneer je op nieuwsbrieven en rss feeds. Lees onverminderd vakliteratuur, magazines, kranten en weblogs.

Zorg dat je kort en krachtig uiteen kunt zetten wie je bent, wat je kunt en waar je heen wilt. Geef duidelijk aan wat je komt brengen, welke waarde je gaat toevoegen. Uiteraard dient dit zowel voor als na het gesprek uit je CV zijn te halen.

DTV!!! Durf te vragen. Bereid vragen voor, maar stel ook vragen als je iets niet precies begrijpt of meer duidelijkheid wenst. Aannames zijn nooit ok.

Vanzelfsprekend ben je op tijd en tot in de puntjes verzorgd. Je kleding is afgestemd op het bedrijf. De handdruk is sterk, je hebt meteen oogcontact en je uitstraling is open met een glimlach. Je houding is elementair, maar deze moet wel overeen komen met je persoonlijkheid: wees authentiek, altijd.